Slechts 762 Oekraïense vluchtelingen in Limburg meldden zich bij VDAB

Door Rita Moors op 24 april 2023

Vlaams Parlement keurt verplichte inschrijving bij VDAB goed

Oekraïense vluchtelingen die in Vlaanderen verblijven, hebben onbeperkt toegang tot de arbeidsmarkt. Slechts 762 Oekraïense vluchtelingen in Limburg hebben zich tot op heden laten registreren als werkzoekende bij VDAB. Dat blijkt uit cijfers die Vlaams parlementslid Rita Moors (N-VA) opvroeg bij bevoegd Vlaams minister Jo Brouns (CD&V).

Van de 762 bij VDAB ingeschreven Oekraïense vluchtelingen met verblijfplaats in Limburg hebben er 323 een job gevonden (42%) in de periode maart 2022 tot februari 2023. Eind februari van dit jaar waren er 198 daarvan nog steeds aan het werk (26%). 453 daarvan waren werkzoekend zonder werk.

Goedkeuring verplichte inschrijving Oekraïense vluchtelingen bij VDAB

De N-VA was al langer vragende partij om Oekraïense vluchtelingen sneller toe te leiden naar een job. Zo pleitte de partij meermaals voor een verplichte inschrijving bij VDAB. Afgelopen woensdag werd dat voorstel van o.a. Axel Ronse (N-VA) goedgekeurd in het Vlaams Parlement. “Door de verplichte inschrijving bij VDAB willen we ervoor zorgen dat de Oekraïners de nodige begeleiding en opleiding krijgen. Zo komt iedereen op onze radar en kunnen gepaste opleidingen en werkaanbiedingen gevonden worden”, aldus Moors.

Tegelijk wil de N-VA ook het automatische recht op een leefloon voor Oekraïense vluchtelinge afschaffen. “In Nederland is 40-60% van hen aan de slag. Oekraïense vluchtelingen krijgen er naast onderdak maandelijks ook ‘leefgeld’ per persoon, aangevuld met een bijdrage als ze bij een gastgezin verblijven. Dat bedrag werd trouwens vanaf februari 2023 verlaagd. Het is daar meer het bed-bad-broodprincipe. Wat maakt dat de incentive om te werken er een stuk groter is”, besluit Moors.

Krappe arbeidsmarkt

Door de krapte op de arbeidsmarkt hebben veel ondernemers te maken met een personeelstekort. Ook in Limburg is de nood aan werkkrachten hoog. De Oekraïense vluchtelingen kunnen dus zeker een steentje bijdragen. “Bij deze ook een oproep aan de Limburgse ondernemers om deze gemotiveerde Oekraïners tewerk te stellen en hen door deze moeilijke situatie heen te helpen”, aldus Moors.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is