Regionale Steunkaart 2022-2027: bijna goedgekeurd

Door Rita Moors op 10 mei 2022

“Vlaamse investeringssteun in zicht voor bedrijven in 19 Limburgse gemeenten”

Goed nieuws voor kmo’s en grote ondernemingen in Pelt, Heers, Hoeselt, Beringen, Bilzen, Dilsen-Stokkem, Genk, Ham, Hechtel-Eksel, Houthalen-Helchteren, Lanaken, Leopoldsburg, Lummen, Lommel, Maasmechelen, Oudsbergen, Tessenderlo, Tongeren en Zutendaal. Zij werden door Vlaanderen opgenomen in de Regionale Steunkaart 2022-2027, waardoor zij Vlaamse steun kunnen krijgen voor investeringen en opleidingen die essentieel zijn voor het doorvoeren van transformatieprojecten. Dat kon normaal vanaf 1 januari 2022, maar door het uitblijven van de afgebakende gemeenten door het Brussels Gewest werd die datum voor onbepaalde tijd uitgesteld. 19 Limburgse en 25 Vlaamse ondernemingen konden daardoor voorlopig geen opleidings‐ en investeringssteun aanvragen. “Maar er komt schot in de zaak”, weet Vlaams Parlementslid Rita Moors (N-VA). “De steunkaart werd ingediend bij de Europese Commissie en doorloopt momenteel de aanmeldingsprocedure.” Dat blijkt uit een parlementaire vraag van Moors aan Vlaams minister Hilde Crevits (CD&V).

Nadat de steunkaart 2014-2020 noodgedwongen met een jaar werd verlengd, moest de federale overheid tegen 1 januari 2022 een nieuwe steunkaart afbakenen en indienen. De verdeling daarvan tussen Vlaanderen, Wallonië en het Brussels-Hoofdstedelijk-Gewest is al een tijd geleden beslist. Verder kiest elke regio zelf hoe de selectie van de gemeenten gebeurt. De Vlaamse regering was al op 17 november 2021 klaar met haar huiswerk, waarbij ze in totaal 25 gemeenten heeft aangeduid. De Brusselse regering bleef helaas achterop hinken, waardoor de federale overheid de 'Regionale Steunkaart 2022-2027' niet tijdig kon indienen.

“De Limburgse en Vlaamse bedrijven werden aangeraden om hun dossiers reeds voor te bereiden en om geduld te hebben”, aldus Moors. “Voor Limburg is die steun wel echt broodnodig, vandaag misschien zelfs meer dan ooit. Ik trok daarom in februari van dit jaar al aan de alarmbel. Het zou jammer zijn dat kansen verloren gaan enkel en alleen omdat een gewest dat er niet in slaagt om zijn huiswerk te maken.”

De indiening van de Regionale Steunkaart 2022-2027 werd voor onbepaalde tijd uitgesteld. Maar nu blijkt dat de steunkaart op 14 februari toch werd aangemeld bij de Europese Commissie. “Daarop zijn dan vanuit de Europese Commissie nog enkele vragen gekomen, waarop op 13 april een gecoördineerd antwoord werd bezorgd”, licht Moors toe. “Het is nu hopen dat de aanmeldingsprocedure verder vlot verloopt.”

Deze regionale steun is een belangrijk economisch instrument om de geselecteerde gemeenten extra slagkracht te geven en de economische ontwikkeling te versterken. “Dankzij de Regionale Steunkaart 2022-2027 kunnen 19 Limburgse gemeenten binnenkort Vlaamse investeringssteun aanvragen. Dat is belangrijk, want om uit deze crisis te geraken moeten we blijven investeren. Als parlementslid uit Limburg zal ik daar dan ook steeds over waken”, besluit Moors.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is