Reddingsstrook is nog niet bekend genoeg

Door Rita Moors op 26 oktober 2021

Sinds 1 oktober 2020 is elke weggebruiker verplicht om bij filevorming, op alle wegen met twee rijstroken of meer per rijrichting, een reddingsstrook te vormen. Het principe van de reddingsstrook moet ervoor zorgen dat prioritaire voertuigen altijd een vrije doorgang hebben. Zo kunnen hulpdiensten sneller ter plaatse zijn, stijgen de overlevingskansen van mensen die betrokken zijn bij een ongeval en zal de rijweg sneller vrijgegeven worden waardoor files sneller opgelost worden. Één jaar na de introductie blijkt dat het principe van de reddingsstrook nog lang niet ingeburgerd is. Dat blijkt uit een schriftelijke vraag van Vlaams volksvertegenwoordiger Rita Moors aan Vlaams minister bevoegd voor mobiliteit Lydia Peeters.

Om een reddingsstrook te vormen, dienen alle voertuigen op de linkerrijstrook zich zo veel mogelijk links te houden en al de rest dient zo veel mogelijk naar rechts uit te wijken. De pechstrook, een gesloten spitsstrook of een eventueel fietspad moeten weliswaar vrij blijven en mogen niet gebruikt worden om een reddingsstrook te vormen.

Bij sterk vertraagd verkeer wordt verwacht dat chauffeurs reeds preventief een reddingsstrook vormen, ook als er nog geen hulpdiensten in de buurt zijn.

Verschillende mobiliteitsspelers waaronder het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV), de politie, AWSR, VIAS hebben de bekendmaking van deze federale wetgeving mee ondersteund via hun communicatiekanalen. Toch kan in de praktijk worden vastgesteld dat de verkeersregel onvoldoende gekend en toegepast wordt.

“Het preventief vormen van een reddingsstrook kan voor voor verkeersslachtoffers het verschil maken tussen leven en dood. Dat die regel niet voldoende gekend is, is dan ook jammer. Handhaving blijft hier een belangrijke factor, maar dat betreft federale materie”, aldus Rita Moors. “In Vlaanderen kunnen we enkel blijven inzetten om de bekendheid van de verkeersregel te vergroten. Dat kan onder andere door hier meer aandacht aan te besteden in de rijopleiding, of door extra sensibiliseringscampagnes.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is