Minister Demir investeert 172 672,50 euro in 'De Wijers'

Door Rita Moors op 28 juni 2022

Minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) keurde zopas 66 nieuwe plattelandsprojecten goed verspreid over heel Vlaanderen. Daarmee ondersteunt ze de sociale leefbaarheid op het platteland, stimuleert ze de lokale economie en versterkt ze de landschapskwaliteit. Een van de gekozen projecten is ‘Meerkeuze wandelen’ in vijvergebied De Wijers, dat verspreidt ligt in de gemeenten Lummen, Heusden-Zolder, Herk-de-Stad, Zonhoven, Diepenbeek en Houthalen-Helchteren.

In 2021 werden in alle Vlaamse provincies oproepen gelanceerd voor projecten die de omgevingskwaliteit en vitaliteit van het platteland versterken. Diverse plattelandsactoren, waaronder lokale besturen en verenigingen die op het platteland actief zijn, konden een project indienen.

Zo konden er projecten ingediend worden rond groene ontmoetingsplekken, projecten rond het tegengaan van vereenzaming of herstel en/of uitbreiding van fiets-, of wandelpaden en/of trage wegen, zoals het project ‘Meerkeuze wandelen’ in De Wijers. Dat kan rekenen op een ondersteuning ter waarde van 172 672,50 euro.

Concreet zetten de gemeenten in De Wijers en het Regionaal Landschap Lage Kempen een koepelproject op waarbinnen zij de bestaande wandelpaden in De Wijers uitbreiden en het geheel opnemen in een gemeentegrensoverschrijdend wandelnetwerk met knopen. Het nieuwe netwerk heeft oog voor ecologische draagkracht en toeristische opportuniteiten.

“Wij zijn heel tevreden dat minister Demir investeert in het vijvergebied van De Wijers. Het nieuwe wandelnetwerk zal de mooiste plekken in De Wijers met elkaar verbinden, waardoor de samenhang van De Wijers meer zichtbaar wordt en het typische streekkarakter meer uit de verf komt”, zegt Rita Moors (N-VA schepen Lummen).

 

Foto 'De Wijers' : fotograaf ©Robin Reyners 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is