Limburgers leenden meer geld dan ooit uit aan bevriende ondernemers

Door Rita Moors op 29 juni 2022

Sinds 2006 kunnen particulieren via de Winwinlening makkelijk geld uitlenen aan ondernemingen uit hun directe omgeving. Met dat initiatief wil de Vlaamse overheid particulieren aanmoedigen om de zaak van een vriend, familielid of kennis een duwtje in de rug te geven. Om de economische impact van het coronavirus op te vangen, besloot de Vlaamse regering om de modaliteiten van de Winwinlening uit te breiden vanaf oktober 2020. Uit cijfers van Vlaams parlementslid Rita Moors (N-VA) blijkt die uitbreiding een succes in Limburg. “Met ruim 11,5 miljoen euro aan Winwinleningen in 2021 werd het hoogste bedrag sinds de introductie van de lening opgetekend”, aldus Moors.

Specifiek is de uitgebreide Winwinlening een achtergestelde lening met een looptijd van minimum vijf tot maximum tien jaar, waarbij de kredietnemer tot maximum 300.000 euro kan lenen en elke kredietgever tot maximum 75.000 euro kan ontlenen. De rentevoet daarbij bedraagt voor 2022 maximum 1,50% en minimum 0,75%. Voorwaarde voor de kredietnemer is dat de middelen integraal moeten worden aangewend binnen het kader van zijn of haar bedrijfs- of beroepsactiviteiten, als rechtspersoon of als zelfstandige.

In 2021 was de Winwinlening goed voor €11.462.439,56  verdeeld over 610 leningen. Dat is meer dan een verdubbeling ten opzichte van bijvoorbeeld pre-coronajaar 2019, met €4.749.089,00 verdeeld over 184 leningen. “We zien dat er steeds meer leningen worden toegekend, maar dat de gemiddelde bedragen van de leningen steeds kleiner worden. Daaruit kan ik alleen maar concluderen dat steeds meer Limburgers de weg naar de Winwinlening vinden”, zegt Moors.

Met 8,56% van het totaal aantal geregistreerde Winwinleningen - sinds de start van de regeling tot en met 30 april 2022 - is Limburg ten opzichte van de andere provincies wel de hekkensluiter. Met 13,33% volgen Vlaams Brabant, 24,95% Antwerpen, 25,61% West Vlaanderen en de beste leerling van de klas met 27,54% Oost-Vlaanderen. “We mogen blij zijn met het hoogste bedrag sinds de introductie, maar ten opzichte van de andere provincies is er toch nog een grote verbeteringsmarge. Ik zou daarom bevoegd Vlaams minister Jo Brouns willen oproepen om de Winwinlening beter bekend te maken in Limburg. De Winwinlening kan een manier zijn om slapend kapitaal te activeren en constructief te investeren in onze economie en welvaart”, besluit Moors.

 

Lees het stuk in Made-In via: https://www.made-in.be/limburg/limburgers-lenen-liever-aan-bevriende-ond...

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is