Geluidsoverlast E313 Lummen: Werken geluidswerende constructie in Geneiken in uitvoering

Door Rita Moors op 12 mei 2023

De werken in het kader van de geluidswerende constructie ter hoogte van Geneiken zijn momenteel in uitvoering. De innovatieve techniek ‘Next Generation Concrete Surface’ (NGCS), ontwikkeld om rolgeluid te verminderen, wordt toegepast. “Tegen eind deze week zouden deze werken uitgevoerd zijn”, weet Vlaams volksvertegenwoordiger en schepen van Lummen Rita Moors (N-VA).

Aangezien de E313 als het ware recht door het Lummense gehucht Geneiken loopt, is er voor deze buurt altijd al een mate van geluidshinder geweest afkomstig van de autosnelweg. Hoewel de omwonenden zich neerlegden bij de situatie die over het algemeen ‘doenbaar’ was, veranderde die situatie door de aanpassingen aan de E313 ter hoogte van Geneiken die werden doorgevoerd in 2018. Die aanpassing zorgde voor een enorme stijging van de geluidsoverlast in Geneiken. De inwoners richtten daarop de actiegroep ‘Geluidsoverlast E313 Geneiken’ op en contacteerden Vlaams volksvertegenwoordiger en eerste schepen van Lummen Rita Moors (N-VA). Zij nam het dossier mee naar Vlaams minister Lydia Peeters.

Next Generation Concrete Surface (NGCS)

‘Next Generation Concrete Surface’ is een afwerkingstechniek voor betonnen wegverhardingen, overgewaaid uit de Verenigde Staten en ontwikkeld om het rolgeluid te verminderen.

“Bij deze techniek worden er groeven geslepen in het betonnen wegdek. De rafelige groeven helpen tegen rolgeluiden en lawaai door het contact tussen band en weg te vergroten”, aldus Moors. “Met de toepassing van ‘Next Generation Concrete Surface’ (NGCS) komt er nu eindelijk beterschap voor de inwoners van Geneiken.”

“De techniek werd in Lummen al toegepast in de Oostereindestraat, waar de werking goed werd onthaald door de bewoners.We verwachten dezelfde gunstige effecten voor de geluidsoverlast op de E313 in Geneiken.”

Ook op de Ring rond Antwerpen wordt de NGCS-techniek sinds vorig jaar gebruikt.

Lees het artikel in de pers via: https://www.hbvl.be/cnt/dmf20230510_94640263

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is