Binnenkort kan huisarts medische gegevens doorspelen aan Rijgeschiktheidscentrum CARA

Door Rita Moors op 5 mei 2023

Vias krijgt voor CARA het E-health certificaat. Dat betekent dat het binnenkort voor huisartsen is toegelaten om op een beveiligde manier medische gegevens over te maken aan het Centrum voor Aanpassing aan het Rijden der gehandicapte Automobilisten (CARA). Dat blijkt uit een parlementaire vraag van Vlaams parlementslid Rita Moors (N-VA) aan bevoegd minister Lydia Peeters. “Het uitwerken van dat systeem is volop bezig”, aldus Moors.

Bij CARA kunnen personen met een handicap terecht voor advies rond aanpassingen aan hun wagen en onderzoek naar hun rijgeschiktheid. CARA onderzoekt wat nodig is zodat deze mensen hun wagen nog steeds veilig kunnen besturen en geeft aanbevelingen over welke aanpassingen aangeraden zijn.

Verbeterpunten

Uit een recente audit bleek dat er bij de dienst CARA wat verbeterpunten zijn. Er is onder andere specifiek nood aan meer investeringen in IT en ook een meer gedecentraliseerde dienstverlening lijkt noodzakelijk.

“Via het E-health certificaat kan CARA volop inzetten op digitalisering. Deze mogelijkheid moet nu in een beheerssysteem voor CARA worden geïntegreerd, zodat de dienstverlening verder geoptimaliseerd en gedigitaliseerd kan worden. Die oefening is nu volop bezig”, weet Moors.

De decentralisering van de dienstverlening van CARA is tweeërlei. CARA biedt haar diensten in steeds meer ziekenhuizen en revalidatiecentra aan. Het gaat dan vooral om de rijpraktische evaluatie, die in een locatie van een partner wordt uitgevoerd. Op dit moment zijn er een twintigtal locaties. De meest recente nieuwe locaties zijn Mol en Zottegem.

“Daarnaast zijn er concrete plannen om op verschillende plaatsen in Vlaanderen zogenaamde ‘hubs’ uit te bouwen. In zo een hub zullen alle rijgeschiktheidsonderzoeken plaats kunnen vinden: medische, neuropsychologische en rijpraktische onderzoeken. Op die manier zullen cliënten voor hun hele traject op de decentrale locatie terecht kunnen. Er zijn concrete plannen en reeds gemaakte afspraken voor twee locaties: Roeselare en Hasselt, waar nu ook reeds rijpraktische onderzoeken en evaluaties gebeuren”, aldus Moors.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is