6 miljoen euro voor meer waterbeveiliging langs de Maas

Door Rita Moors op 10 januari 2023

Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters (Open Vld) wil het Albertkanaal niet gebruiken als overloop wanneer de Maas dreigt te overstromen. Wel investeert ze nu bijkomend 6 miljoen euro voor meer waterbeveiliging langs de Maas. Dat blijkt uit een parlementaire vraag van Vlaams parlementslid Rita Moors (N-VA).

Toen de Maas in juli 2021 overstroomde bleek dat door een defect aan een stuw in Luik het water in het Albertkanaal met een meter steeg. Een Nederlandse student maakte zijn masterproef over dat voorval. Hij berekende dat wanneer het Albertkanaal gebruikt zou worden als ‘overloop’ tijdens hoogwater in de Maas, de hoogwaterpiek aan de Nederlandse kant tot 6 centimeter lager kan uitvallen. Minister Peeters ziet een samenwerking echter niet zitten.

Vlaams parlementslid Rita Moors: “De minister geeft toe dat de afvoer van extra Maaswater van het Albertkanaal een zekere positieve invloed zou hebben op de waterpeilen. Maar ze concludeert dat daar te grote aanpassingen aan het Albertkanaal voor nodig zouden zijn. Die conclusie is niet gebaseerd op uitgebreid onderzoek maar op aannames.”

Bijkomende rivierverruimingswerken

Er zijn reeds verruimingswerken langs de Maas uitgevoerd en de minister investeert nu bijkomend 6 miljoen voor verdere ingrepen. “De verruimingswerken langsheen de Maas, die de voorbije decennia werden uitgevoerd, hebben inderdaad hun nut bij hoogwatersituaties reeds bewezen. Toch zou ik willen dat er ook verder wordt nagedacht over andere opties. Samenwerking tussen beide Limburgen is en blijft helaas uiterst moeizaam”, concludeert Moors.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is