6 bruggen over het Albertkanaal worden verhoogd in 2022

Door Rita Moors op 23 december 2021

In Vlaanderen is het Albertkanaal de belangrijkste waterweg voor containervervoer. De huidige beperkingen in de hoogte en de breedte onder de bruggen over het kanaal vormen een bottleneck voor de scheepvaart. De verhoging van de bruggen tot een doorvaarthoogte van 9,10 meter maakt het mogelijk om binnenschepen met vier lagen containers veilig en vlot te laten varen. In 2022 zullen in Limburg in totaal 6 bruggen worden verhoogd, dat blijkt uit een parlementaire vraag van Vlaams volksvertegenwoordiger Rita Moors (N-VA) aan minister Lydia Peeters (Open Vld).

Concreet gaat het om de Spoorbrug Genk – Langerlo, de brug Godsheide, de brug Kuringen, de brug Viversel (Heusden-Zolder) en de brug Paal-Tervant waarvoor de werken al in uitvoering zijn. Voor de verhoging van de brug Kempische Steenweg Hasselt, is de opdracht voor de brugverhoging reeds aanbesteed maar dienen de werken nog te worden aangevat. “Maar alle voorgenoemde werken worden in 2022 voltooid”, zegt Moors. “Op die manier kunnen veel vrachtwagens van de Limburgse wegen gehaald worden. We moeten alle opportuniteiten van het Albertkanaal optimaal benutten.”

Eén deelproject, met name de brug over de insteekhaven in Lummen (zij-arm van het Albertkanaal), staat momenteel ‘on hold’. “Het plan is om deze brug af te breken, nadat de alternatieve ontsluiting van het industriegebied ENA Lummen is gerealiseerd. Ik kijk uit naar de resultaten van de nieuwe ontsluitingsstudie. De insteekhaven Lummen is een belangrijk dossier voor de uitbreiding van de bedrijvigheid te Lummen en omstreken. Als schepen van Lummen hoop ik op een snelle realisatie van het dossier”, Rita Moors.

Gezien de brug van de insteekhaven in Lummen geen hoogtebeperking vormt voor de vrije doorvaart op het Albertkanaal maar enkel voor het nog te ontwikkelen achterliggende ENA-terrein, heeft het ‘on hold’ plaatsen van dit brugproject geen nadelig effect op de toegankelijkheid van het Albertkanaal. “In 2023 zullen dus 4-containerlagige binnenschepen op het Albertkanaal kunnen varen.”, besluit een tevreden Moors.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is