37,5 miljoen euro voor reconversie Ford-site in Genk

Door Rita Moors op 9 juli 2021

Na de sluiting van Ford Genk zat Limburg in zak en as, maar 7 jaar na datum wordt nu ook het derde deel van de voormalige Ford-site omgedoopt tot een nieuwe bedrijvenzone: 'Logistics Valley Flanders'. “Een belangrijk project. Niet enkel voor Limburg maar voor heel Vlaanderen”, aldus Vlaams Volksvertegenwoordiger Rita Moors (N-VA) die bevoegd Minister Crevits in de Commissie Economie van het Vlaams Parlement vroeg naar de vooropgestelde timing en het budget.

Timing

De herontwikkeling van de voormalige Ford-site zal gefaseerd gebeuren, met een voorziene oplevering van de infrastructuur in december 2023. De nadruk ligt de komende jaren op de tijdige realisatie van de infrastructuurwerken in de zone A, het openbaar domein. In dit openbaar domein zijn nog een aantal kavels bestemd voor ondersteunende functies. In totaal gaat het over ongeveer 4,5 hectare die nog niet werden uitgegeven. Met onder andere de stad Genk wordt gekeken hoe aan die kavels een kwalitatieve invulling kan worden gegeven, zodat deze optimaal ten dienste staan van de site en het grotere bedrijventerrein Genk-Zuid.

In de laatste fase van het project is er nog een grondwatersaneringsopgave voor verontreiniging door de voormalige Ford-fabriek op het terrein. In die periode zullen ook de laatste uitgeefbare kavels worden ingevuld.

Budget

In totaal investeert Vlaanderen 37,5 miljoen euro in de site, via de Vlaamse Waterweg. De werken worden grotendeels gefinancierd vanuit het Fonds voor Innoveren en Ondernemen.

“Als Limburgse ben ik uiteraard tevreden met de reconversie van de Ford-site in Genk. De Ford-terreinen vormen een belangrijk ontwikkelingsgebied met vele opportuniteiten voor Limburg. 'Logistics Valley Flanders' zal een bedrijvenzone worden die gebruik maakt van binnenvaart, het spoor en wegtransport. Dankzij de herinrichting en de aanleg van de kaaimuur kunnen ondernemers hun goederen over het water verschepen. Op economisch en ecologisch vlak is dat voor de regio, maar ook voor Vlaanderen, een enorm belangrijke ontwikkeling”, besluit Moors.

Dit artikel werd gepubliceerd op: https://www.made-in.be/limburg/375-miljoen-kosten-kaaien-en-co-in-genk/?...

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is