17,9% bushaltes in Limburg toegankelijk voor zelfstandige rolstoelgebruikers

Door Rita Moors op 13 juli 2023

Slechts 17,9% van de bushaltes in Limburg zijn geschikt voor rolstoelgebruikers, dat blijkt uit recente gegevens opgevraagd bij Vlaams minister Lydia Peeters (Open Vld) door Vlaams parlementslid Rita Moors van de N-VA. Voor blinden en slechtzienden is de situatie nog slechter: amper 13,9% van de bushaltes is geschikt voor personen met een visuele beperking. “Er blijft helaas nog steeds een grote kloof bestaan tussen de huidige toegankelijkheidsnormen en de behoeften van mensen met een beperking”, aldus Moors.

Moors trekt aan de alarmbel: “De cijfers zijn duidelijk en tonen de dringende noodzaak voor verbeteringen in de toegankelijkheid van bushaltes in Limburg en Vlaanderen aan. Het is van vitaal belang dat de autoriteiten, vervoersbedrijven en beleidsmakers samenwerken om de infrastructuur aan te passen en ervoor te zorgen dat het openbaar vervoer voor iedereen toegankelijk is. Dit omvat het voorzien van hellingbanen, liften of andere faciliteiten die rolstoelgebruikers in staat stellen zelfstandig in en uit de bussen te stappen, evenals het verbeteren van de oriëntatie- en navigatiemogelijkheden voor mensen met visuele beperkingen. Gelukkig is Limburg wel op dat vlak de beste leerling van de klas.”

De meerderheidspartijen in het Vlaams Parlement stemden daarom eerder dit jaar een resolutie waarin ze aan de Vlaamse regering vragen om concrete stappen te ondernemen voor deze doelgroep.

 

Lees ook het artikel via: https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2023/07/06/toegankelijkheid-bushalte/

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is