U bent hier
Winwinlening in Limburg hinkt achterop

Sinds 2006 kunnen particulieren via de winwinlening makkelijk geld uitlenen aan ondernemingen uit hun directe omgeving. Zo wil de Vlaamse overheid particulieren aanmoedigen om de zaak van een vriend, familielid of kennis een duwtje in de rug te geven. De winwinlening is een belangrijk instrument om kmo’s te financieren. Vorig jaar konden Limburgse bedrijven op die manier bijna 10 miljoen euro mobiliseren. Dat is minder dan het jaar voordien – toen werd er een recordbedrag van bijna 12 miljoen euro opgehaald –, maar wel 1 miljoen meer dan in 2020. Dat blijkt uit nieuwe cijfers die Vlaams parlementslid Rita Moors (N-VA) opvroeg bij bevoegd minister Jo Brouns (CD&V).
Concreet is de winwinlening een achtergestelde lening met een looptijd van vijf tot tien jaar, waarbij de kredietnemer maximaal 300.000 euro kan lenen en elke kredietgever maximaal 75.000 euro kan ontlenen. Voorwaarde voor de kredietnemer is dat de middelen integraal moeten worden aangewend binnen het kader van zijn of haar bedrijfs- of beroepsactiviteiten, als rechtspersoon of als zelfstandige. De kredietgever geniet niet alleen een jaarlijkse rente, maar ook een belastingkrediet van 2,5 procent. Als het fout zou gaan, waarborgt de overheid 30 procent van de lening. Vorig jaar werden er in Limburg in totaal 346 winwinleningen afgesloten, voor een gemiddeld bedrag van 27.000 euro.
Hekkensluiter
Met 8,56% van het totaal aantal geregistreerde winwinleningen - sinds de start van de regeling tot en met 28 februari 2023 - is Limburg ten opzichte van de andere provincies wel de hekkensluiter. Met 13,25% volgen Vlaams Brabant, 24,73% Antwerpen, 25,97% West Vlaanderen en de beste leerling van de klas met 27,58% Oost-Vlaanderen.
“Ten opzichte van de andere provincies is er nog een grote verbeteringsmarge. Ik zou daarom bevoegd Vlaams minister Jo Brouns willen oproepen om de Winwinlening beter bekend te maken in Limburg. De Winwinlening kan een manier zijn om slapend kapitaal te activeren en constructief te investeren in onze economie en welvaart”, besluit Moors.
https://www.made-in.be/limburg/limburgers-lenen-niet-aan-bevriende-onder...