Vlaams parlementslid Rita Moors (N-VA) vraagt dat de Vlaamse Motorrijders Federatie (VMF) vzw hun leden oproept om zich aan de snelheid te houden bij trajectcontroles

Door Rita Moors op 15 juni 2022

Het merendeel van de trajectcontroles op onze Vlaamse wegen kunnen motorrijders niet beboeten. Met het mooie weer dat in aantocht is wil, Vlaams parlementslid Rita Moors (N-VA) motorrijders oproepen om zich binnen die trajectcontroles toch aan de snelheid te houden. “Voor hun eigen veiligheid en voor die van de andere weggebruikers”, waarschuwt Moors. “Want die trajectcontroles zijn daar niet zomaar gekomen.”

De reden waarom motorrijders bij de meeste trajectcontroles niet op de bon kunnen vliegen is omdat het systeem, zowel bij het binnenrijden als bij het verlaten, enkel de voorste nummerplaat van de betrokken voertuigen registreert. “Dat is niet zo bij elke trajectcontrole”, weet Moors. “Maar het merendeel focust omwille van verschillende praktische redenen op vooraan captatie.” Die redenen hebben onder andere te maken met de hogere leesbaarheid van het kenteken, het duidelijk in beeld brengen van de bestuurders, ondersteuning van de politie in het kader van anti-terreur en het faciliteren van het bekeuren van vrachtverkeer.

Maar Moors waarschuwt: trajectcontroles volledig aan je laars lappen doe je beter niet. “Ik hoop dat iedereen zich realiseert dat die trajectcontroles daar niet zomaar willekeurig zijn gekomen. Die staan daar wel degelijk omdat daar, omwille van onveilige verkeerssituaties en ongevallen, nood aan is gebleken. Het is daar dus voor iedereen opletten geblazen. Vergis jullie ook niet, want de lokale politie kan ook op een traject met trajectcontrole eventueel overgaan op bijkomende mobiele controles, daar waar extra handhaving toch nodig zou blijken.”

Moors roept de Vlaamse Motorrijders Federatie (VMF) vzw op hun leden hierover te informeren en te sensibiliseren.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is