Spoorlijn Hamont-Weert dan toch opgenomen in slotverklaring Belgisch-Nederlandse regeringstop

Door Rita Moors op 12 mei 2022

De toekomst van de grensoverschrijdende spoorlijn Hamont-Weert blijft onzeker. De heropening leek niet op de agenda te staan van de nieuwe Nederlandse regering Rutte IV. Ook de Belgisch-Nederlandse regeringstop die vorige week plaatsvond heeft het dossier niet kunnen deblokkeren. Beide landen spraken af de kosten en baten nogmaals te evalueren. Uit een parlementaire vraag van Vlaams parlementslid Rita Moors (N-VA) aan Vlaams minister Lydia Peeters (Open Vld), blijkt nu dat de spoorlijn Hamont-Weert wel werd opgenomen in de slotverklaring van die Belgisch-Nederlandse regeringstop.

De grensoverschrijdende treinverbinding van Hamont naar Weert is belangrijk voor Limburg en de Kempen, voor de Euregio en voor Vlaanderen. Daarom bracht Vlaanderen langs zijn kant reeds alles in gereedheid om die verbinding te laten landen. Maar de Nederlandse regering lijkt terug te komen op eerder gemaakte beloftes voor de elektrificatie van het Nederlandse deel van de spoorlijn. Vooruitgang binnen het dossier blijft uit.

Rita Moors: “Nederland moet jammer genoeg nog overtuigd worden van de meerwaarde van die verbinding. Dat is meermaals gebleken. De verbinding tussen Hamont en Weert is belangrijk voor Limburg, gezien de provincie niet goed geïntegreerd is in het spoorwegnet. Maar we zijn er duidelijk nog niet. Er moeten langs Nederlandse zijde nog veel stappen worden gezet. Dat de spoorlijn toch werd opgenomen in de slotverklaring van de Belgisch-Nederlandse regeringstop doet alleszins de hoop leven dat de Nederlanders het dossier niet helemaal hebben opgeborgen.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is