Snel perspectief voor dossier Kolenhaven Lummen

Door Rita Moors op 9 februari 2021

Het is al jarenlang de bedoeling om de vroegere kolenhaven van de mijn van Zolder, een zijdok van het Albertkanaal, uit te breiden tot een groter industrieterrein. De watergebonden ligging van de kolenhaven biedt immers talrijke mogelijkheden voor ontsluiting, waar de huidige aanwezige bedrijven slechts beperkt gebruik van maken.

Die geplande uitbreiding leidde echter telkens tot protest van de inwoners van Viversel en Eversel-Ubbersel in Heusden-Zolder en werd stopgezet. Ondertussen is het rond de ontsluiting van de Kolenhaven Lummen al bijna drie jaar stil. “Maar de Vlaamse Regering wil het dossier dit jaar terug verder zetten”, weet Vlaams volksvertegenwoordiger Rita Moors (N-VA). Ze vroeg bevoegd Minister Lydia Peeters (Open Vld) om een stand van zaken.

Eerder raakte al bekend dat de herneming van het dossier Kolenhaven Lummen maar mogelijk is na een beperkte actualisatie van de ontsluitingsstudie door het beleidsveld Mobiliteit en Openbare Werken. Concreet zullen daarvoor de verschillende varianten voor de ontsluiting worden bekeken in een ruimer perspectief. De vier oorspronkelijke varianten worden aan een update onderworpen en, rekening houdend met de bezwaren die tijdens het eerdere openbaar onderzoek werden ingediend, worden ook twee bijkomende ontsluitingsvarianten uitgewerkt. De Vlaamse Waterweg nv (DVW) is aangeduid als trekker van de studie, met betrokkenheid van departement Omgeving en VLAIO.

“In dit traject zal er bijzondere aandacht zijn voor de communicatie naar de lokale besturen en de betrokkenheid van de buurtbewoners om tot een gewogen en gedragen beslissing te komen”, aldus Moors.

Ook over de timing raakte nu meer bekend. De aanvang van de studie door DVW wordt begin 2021 verwacht. Na het afronden van de studie zal het vervolgtraject bepaald worden voor de uitbreiding van het bedrijventerrein ter hoogte van de Kolenhaven Lummen. “Een goede zaak”, besluit Rita Moors, die zelf in Lummen woont. “De vorderingen in het dossier bieden terug perspectief voor de uitbreiding van de bedrijvigheid te Lummen en omstreken. Ik kijk al uit naar de resultaten van de geactualiseerde ontsluitingsstudie. Ik volg elke vordering binnen dit dossier op de voet met het oog op een goede afloop.”

(https://www.made-in.be/limburg/er-komt-schot-in-nieuw-industrieterrein/)

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is