Rita Moors loopt stage bij Grafityp

Door Rita Moors op 30 augustus 2022

De jaarlijkse zomerstages, georganiseerd door werkgeversorganisatie VOKA, vormen de gelegenheid om de brug te slaan tussen de politiek en het bedrijfsleven. Vlaams Volksvertegenwoordiger Rita Moors (N-VA) liep stage bij het Limburgse familiebedrijf Grafityp, gevestigd in Houthalen-Helchteren.

Het familiebedrijf Grafityp is gespecialiseerd in het ontwikkelen en maken van zelfklevende folies en films. Het bedrijf ontstond in 1945 in Amsterdam waarna het in 1970 de grens overstak en de productie verhuisde naar het Limburgse Houthalen. Sindsdien ontwikkelde het bedrijf zich generatie na generatie verder tot het in 2005 pionier werd in de ontwikkeling en productie van milieuvriendelijke PVC-vrije folies. Inmiddels staat reeds de derde generatie van de familie Bosman, samen met CEO Patrick Nijs, aan het roer.

“Na een warm welkom werd ik meegenomen doorheen de fascinerende geschiedenis van het bedrijf. In 1984 presenteerde het kleine familiebedrijf de eerste snijplotter ter wereld die werd aangestuurd door een computer, waarop het de aandacht trok van internationale spelers. Omwille van de snel ontwikkelende markt heeft het bedrijf zich al verschillende keren moeten heruitvinden. Vandaag is het bedrijf een gevestigde waarde tussen allerlei internationals”, aldus Moors.

Het bedrijf draagt ecologie en duurzaamheid al van bij het ontstaan hoog in het vaandel. Dat is iets wat hen vandaag ook differentieert van diens concurrenten. De PVC-vrije folies maakt hen vandaag tot een unieke speler op de markt.

“Grafityp is een verhaal van familie, passie en vakmanschap in combinatie met een ecologische en innovatieve twist. De toepassingen van de zelfklevende folies zijn eindeloos: van print media, beletteringsfolies, laminaten en andere toepassingen voor interieurdecoratie tot car wrapping folies. Werkelijk verbazingwekkend wat je met zulke folies allemaal kan verwezenlijken!”, merkt Moors op.

Met een dochtervestiging in de UK zorgde de Brexit voor de nodige problemen binnen het bedrijf. Ook de krapte op de arbeidsmarkt is voor hen een pittige uitdaging. De energiekosten die voor het bedrijf vandaag vier maal hoger liggen dan een jaar geleden en de exploderende loonkost vervoegen het lijstje van bezorgdheden.

“Zeker in historische tijden als vandaag is het broodnodig om de vinger aan de pols te houden. Opportuniteiten zoals deze VOKA-stages bieden politici de mogelijkheid om polshoogte te nemen van problemen, bekommernissen en verwachtingen die op het terrein leven. Ik wil VOKA en Grafityp dan ook bedanken voor deze leerrijke dag”, besluit Moors.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is