Resultaten BOB-campagne eindejaarsperiode: veel minder controles, toch hoger aandeel positieve testen

Door Rita Moors op 21 maart 2022

Alcohol blijft een van de grootste killers in het verkeer. "Daarom blijven BOB-campagnes absoluut nodig als handhavingsinstrument, maar ook voor extra sensibilisering". Die conclusie maakt Vlaams volksvertegenwoordiger Rita Moors (N-VA) op uit cijfers die ze verkreeg uit een parlementaire vraag aan Vlaams minister Lydia Peeters.

De afgelopen eindejaarsperiode werden er in totaal 140.677 testen (negatieve pre-testen en ademtesten) afgenomen over heel Vlaanderen. Daarvan had 2,26% een positief resultaat. “Dat lijkt weinig, maar als we deze cijfers vergelijken met de ‘normale’ eindejaarsperiode 2019-2020 zijn dit veel minder controles met een hoger aandeel positieve testen”, verduidelijkt Moors. In de BOB-campagne 2019-2020 voerde de politie namelijk bijna 400.000 controles uit waarbij 1,6% positief testte.

De situatie is ten zeerste verontrustend, aldus Vlaams parlementslid Rita Moors: “Ondanks de beperkende coronamaatregelen die van toepassing waren tijdens de afgelopen eindejaarsperiode en die, bovenop de verplichte sluiting van cafés en restaurants vanaf 23 u, ook een verbod vormden voor grote feesten moeten we constateren dat het alcoholgebruik onder autobestuurders tóch fors gestegen is. Dit toont nog maar eens de nood van een blijvende aanpak, gericht op rijden onder invloed, met een combinatie van sensibilisering en handhaving, aan. Dronken achter het stuur kruipen kan anno 2022 echt niet meer.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is