Op VOKA-zomerstage bij FRYNS Distillery

Door Rita Moors op 24 augustus 2021

De jaarlijkse zomerstages, georganiseerd door VOKA, vormen de uitstekende gelegenheid om de brug te slaan tussen de politiek en het bedrijfsleven. Rita Moors (N-VA), die recent haar eerste parlementair jaar als Vlaams volksvertegenwoordiger mocht afsluiten, werd dankzij haar zetel in de Commissie Economie en haar Limburgse roots gekoppeld aan het Hasseltse familiebedrijf FRYNS Distillery.

Het familiebedrijf dat gespecialiseerd is in het produceren van premium gedistilleerde dranken, vond zijn oorsprong reeds in 1887 waarna het zich generatie op generatie verder ontwikkelde tot het in 1979 werd overgenomen door investeerders en daardoor zelfs naar Gent verhuisde. In 2018 slaagde Michel Fryns (vierde generatie) erin het merk terug in handen te krijgen en bracht hij de volledige stokerij opnieuw naar Hasselt. 

“Na een warm welkom nam de heer Fryns me mee op reis doorheen de fascinerende geschiedenis van ‘de oudste start-up van het land’. Maar ook zijn plannen en missie voor de toekomst van het bedrijf zijn op zijn minst even fascinerend te noemen als de geschiedenis”, aldus Moors.

Vandaag wil FRYNS Distillery zijn uniek verhaal van familie, passie en vakmanschap combineren met een innovatieve twist. Op de oude Hasseltse wijze wordt het graan ambachtelijk verwerkt tot kwalitatieve moutwijn en vormt zo de basis van de gekende Hasseltse graanjenever. Het volledige assortiment bestaat uit authentieke jenevers en fruitjenevers, met aanvullend ook cocktails op basis van jenever. Daarnaast produceert het bedrijf ook nog enkele alcoholvrije dranken. De insteek is om een ‘oud’ product als jenever op moderne wijze te verwerken en zo eigentijdse drankjes te creëren voor de generatie Z. Op die manier willen ze jenever opnieuw relevant maken.

“Het viel me ook op hoe het familiebedrijf op een bewuste en duurzame manier onderneemt. De producten van FRYNS zijn vrij van geraffineerde suikers en artificiële smaak- en kleurstoffen. Alle grondstoffen komen rechtstreeks van de nabijgelegen graanvelden en fruitgaarden aan de stokerij. Als eindproduct willen ze een zo natuurlijk mogelijk product aanbieden, zodat mensen kunnen genieten van de pure smaken”, aldus Moors.

Er was ook tijd om enkele relevante economische topics te bespreken.

“Zeker in historische tijden als vandaag is het broodnodig om de vinger aan de pols te houden. Opportuniteiten zoals deze VOKA-zomerstage bieden politici de mogelijkheid om polshoogte te nemen van problemen, bekommernissen en verwachtingen die op het terrein leven.” zegt Moors.

Na een bezoek aan de stokerij en een kennismaking met de complexe ambacht, volgde de ultieme test: de belevingsdegustatie. “Meer dan geslaagd,” concludeert Moors. “Hun product weerspiegelt de puurheid en de passie die het bedrijf vooropstelt. Bedrijven zoals FRYNS Distillery zetten de identiteit van onze regio in de kijker. Ik ben blij dat de  opvolging is verzekerd, want met de recente komst van Céleste Fryns, staat ook de vijfde generatie alweer klaar.”

Foto-album

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is