LUMMEN Oostereindestraat wordt veilige fietsverbinding naar Lummen centrum, met steun van de buurt

Door Rita Moors op 7 september 2022

Op maandag 22 augustus zijn de werken op de Zonne- en Oostereindestraat gestart. De Oostereindestraat wordt een éénrichtingsfietsstraat, richting het centrum van Lummen. Er wordt ook gescheiden riolering aangelegd, om regen- en afvalwater apart af te voeren. Met deze werken investeert Lummen verder in een veilige, vlotte, bereikbare en schone gemeente. De werken kosten zo’n €1,4 miljoen en duren tot eind maart 2023. Tot dan volgt autoverkeer naar het centrum een omleiding via de Ringlaan en de Kerkstraat.

“De huidige verkeerssituatie in de Oostereindestraat en Zonnestraat is niet veilig voor fietsers en voetgangers van en naar het centrum. Ook de riolering is aan vernieuwing toe”, aldus Luc Wouters, burgemeester en bevoegd voor openbare werken. “Met financiële ondersteuning van de provincie Limburg kunnen we de straat boven- en ondergronds opnieuw inrichten. Op die manier zorgen we ervoor dat ons centrum vlot bereikbaar is voor iedere Lummenaar”, gaat Rita Moors verder, schepen bevoegd voor mobiliteit.

Wens van buurt: ontwerp met focus op fietsers en voetgangers

“Eind 2019 organiseerden we een participatiemoment met de buurt. Samen dachten we na over hoe we de Zonne- en Oostereindestraat veilig konden inrichten, met aandacht voor fietsers, voetgangers, groen en water. De buurt zag voor de nieuwe Zonne- en Oostereindestraat het liefst een éénrichtingsstraat naar het centrum, als fietsstraat. Ontwerper Geotec ging met die wensen van de buurt aan de slag en zo geschiedde”, gaat Wouters verder.

In het nieuwe ontwerp wordt de Oostereindestraat een éénrichtingsfietsstraat naar het centrum, met een maximumsnelheid van 30 kilometer per uur. Er komen ook brede voetpaden en er is ruimte voor groenperken. “Dankzij input die we van de buurt ontvingen, hebben we een gedragen ontwerp kunnen uitwerken, waar de focus ligt op veilige verplaatsingen voor fietsers en voetgangers”, vertelt Moors.

Gescheiden riolering en infiltratiebuizen

Onder de grond komt er gescheiden riolering. Zo worden regen- en afvalwater apart afgevoerd, wat beter is voor het milieu. Het opgevangen regenwater in de Zonne- en Oostereindestraat loopt via infiltratiebuizen naar de Pastoor Frederickxstraat, ten zuiden van de Ringlaan. Die infiltratiebuizen zorgen ervoor dat water ter plaatse in de grond kan trekken, voor het verder wordt afgevoerd. Vanaf de Pastoor Frederickxstraat gaat het overtollige regenwater verder naar de Mangelbeek. “Door gescheiden riolering en infiltratiebuizen aan te leggen, springen we zorgvuldiger met regenwater om. En dat is belangrijk, zeker in deze tijden van lange droogtes”, gaat Wouters verder.

Werken duren tot eind maart 2023

Sinds het afwerken van het ontwerp, in 2021, werd aannemer Hens gekozen om de werken op de Zonne- en Oostereindestraat uit te voeren. De aannemer ging op maandag 22 augustus aan de slag met de eerste werken. De bermen werden opgebroken zodat de nutsmaatschappijen de komende weken hun kabels en leidingen kunnen verplaatsen. Daarna start de aannemer met de aanleg van de gescheiden riolering en de nieuwe weginrichting. Volgens de huidige planning zullen de werken voor de zomer van 2023 afgerond worden.

Fietsomleiding via Pastoor Frederickxstraat

Tijdens de werken zal de toegang tot de Zonnestraat en Oostereindestraat afgesloten zijn. Autoverkeer naar het centrum van Lummen rijdt om via de Ringlaan (N717) en de Kerkstraat. Zolang er niet gewerkt wordt op het kruispunt met de Dr. Vanderhoeydonckstraat, kan verkeer ook langs daar rijden. Fietsers volgen een korte omleiding via de Ringlaan (N717) en de Pastoor Frederickxstraat. Scholieren van De Wegwijzer en het Spectrumcollege fietsen ook via deze weg van en naar school.

Investering in veilige, bereikbare en schone gemeente

“Het kostenplaatje van de werken bedraagt in totaal bijna € 1,4 miljoen, waarvan de gemeente meer dan €647.000 zal betalen. Met zo’n investering blijven we verder werken aan een veilige, bereikbare en schone gemeente voor alle Lummenaren”, besluit Wouters.

 

Foto: Schets fietstraat 1 en 2

Foto-album

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is