Investering van bijna €12 miljoen om Linkhout veiliger, vlotter en bereikbaarder te maken

Door Rita Moors op 13 april 2023

Op maandag 17 april starten de werken in Linkhout op. De kruispunten worden er veiliger ingericht en er komt gescheiden riolering, om regen- en afvalwater apart af te voeren. Daarnaast worden er ook fietspaden aangelegd, op de Linkhoutstraat en Schalbroekstraat, in beide richtingen. De gemeente Lummen investeert zelf bijna €3 miljoen om Linkhout veiliger, vlotter en bereikbaarder te maken. De werken worden in verschillende fases uitgevoerd, om de hinder voor de omgeving te beperken.

“Vandaag verplaats je je als fietser in Linkhout via een fietspad aan één zijde van de weg. Dat is niet veilig. Ook de kruispunten zijn niet overal overzichtelijk ingericht. Daarnaast is de riolering in verschillende straten aan vernieuwing toe”, aldus Luc Wouters, burgemeester en bevoegd voor openbare werken. “De gemeente investeert in Linkhout, om verschillende straten boven- en ondergronds opnieuw in te richten. Zo zorgen we ervoor dat je onze gemeente overal op een vlotte en veilige manier kan bereiken”, vervolgt Rita Moors, schepen bevoegd voor mobiliteit.

Ontwerp voor Linkhout: veilige kruispunten en fietspaden

In het nieuwe ontwerp, uitgetekend door ontwerper Sweco, wordt de Linkhoutstraat 6 meter breed. Naast de rijweg, afgescheiden door een berm, komen er fietspaden in elke rijrichting: elk fietspad is 1,75 meter breed. “Door comfortabele en veilige fietspaden aan te leggen, willen we meer Lummenaren aanzetten om te fietsen in onze gemeente”, vertelt Wouters. De fietspaden worden ook gesubsideerd door de provincie Limburg.

“Daarnaast passen we ook twee kruispunten aan. Zowel het kruispunt van de Heidestraat met Kambergen als het kruispunt van de Hulshoekstraat met de Smetanastraat wordt overzichtelijker ingericht”, gaat Moors verder. “Hier breken we ook alle onnodige verharding op en planten we meer groen aan rond het kruispunt”. De elektriciteitskabels worden ook ondergronds aangelegd en er komt duurzame ledverlichting.

Gescheiden riolering en infiltratiebuizen

Onder de grond komt er gescheiden riolering. Zo worden regen- en afvalwater apart afgevoerd, wat beter is voor het milieu. Het opgevangen regenwater in de Hulshoekstraat en Priesterse Heidestraat infiltreert in de berm. Het regenwater in de Linkhoutstraat en de andere straten loopt via infiltratiebuizen naar de Demer en Zwartwater. Zulke infiltratiebuizen zorgen ervoor dat water ter plaatse in de grond kan trekken, voor het verder wordt afgevoerd. “Met gescheiden riolering zorgen we ervoor dat onze gemeente haar steentje bijdraagt aan het klimaat: we springen zorgvuldiger om met regenwater”, vervolgt Wouters.

Werken in verschillende fases

De aannemer die de werken in Linkhout zal uitvoeren is Willemen Infra. Om de hinder voor de buurt te beperken, zal hij de werken in verschillende fases uitvoeren. Tijdens fase 1 werkt de aannemer in de Linkhoutstraat (tussen huisnummers 1 en 179), Demerstraat, Schansstraat, Zwarte Brugstraat en als laatste de Schalbroekstraat. Eerst wordt er gewerkt in fase 1A, vanaf maandag 17 april. Eerst wordt de gescheiden riolering aangelegd en daarna wordt de weg vernieuwd. Volgens de huidige planning duurt fase 1A tot eind september 2023. Na het zomers bouwverlof gaan de werken in fase 1C van start. Als alles vlot verloopt zijn de werken van fase 1A, 1C en 1D voor het einde van 2023 achter de rug.

Omleiding tijdens de werken

Tijdens de werken zal de werfzone afgesloten zijn voor het verkeer. Tijdens fase 1A rijden fietsers om via de Begijnenbroekstraat, het fietspad langs de Demer en de Beekstraat. Lokaal autoverkeer volgt een korte omleiding en rijdt om via de Kapelstraat, de Hulshoekstraat en de Boogbosstraat. Als de werfzone opschuift naar het centrum van Linkhout rijdt het verkeer verder om tot aan het einde van de Hulshoekstraat.

Extra aandacht voor lokale handelaars

“Er werken heel wat lokale handelaars en zelfstandigen in Linkhout. Om de impact op hun handelszaak tijdens de werken zo veel mogelijk te beperken, plaatsen we voldoende wegwijzers aan het begin en einde van de werfzone. Die wegwijzers tonen klanten welke handelszaken je kan blijven bereiken, ook tijdens de werken. Op die manier willen we de handelaars een duwtje in de rug geven”, aldus Moors, ook bevoegd voor lokale economie.

Investering in veilige en bereikbare gemeente

“Het kostenplaatje van de werken bedraagt bijna €12 miljoen, waarvan de provincie Limburg de fietspaden langs de Linkhoutstraat en Schalbroekstraat zo’n €1,15 miljoen subsidieert. Met zo’n investering werken we verder aan een veilige en bereikbare gemeente, voor alle Lummenaren”, besluit Wouters.

Lees het bericht in de pers via: https://www.hbvl.be/cnt/dmf20230412_96881755

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is