Hier bestuderen drones uw rijgedrag in Limburg

Door Rita Moors op 22 juli 2022

Al eens een drone boven uw wagen zien vliegen? In Paal-Beringen, Dilsen-Stokkem of Lanaken kan het. Op die locaties worden namelijk drones ingezet om verkeersveiligheidsanalyses uit te voeren. Ook in Lummen, Hasselt, Maasmechelen, Lanaken en Pelt bestuderen camera’s uw rijgedrag. Dat alles kadert in het project Mobiliteit Innovatief Aanpakken (MIA) van de Vlaamse Regering. “Het gaat hier niet om controles op snelheid of andere verkeersovertredingen. De detectie gebeurt in het kader van proactieve evaluaties van de verkeersveiligheid. Het doel is om een duidelijk zicht te krijgen op de verkeerssituatie op bepaalde punten”, weet Vlaams Parlementslid Rita Moors (N-VA), die de exacte locaties opvroeg bij de bevoegde minister.

Op 21 juni 2021 lanceerde Vlaams minister van mobiliteit Lydia Peeters (Open Vld) het project Mobiliteit Innovatief Aanpakken (MIA). Een aspect van MIA is de proactieve aanpak. “Verkeersveiligheid wordt vaak georganiseerd vanuit een reactieve aanpak. Met het inzetten van drones en camera’s wil MIA ons rijgedrag bestuderen en kijken waar er zich probleempunten voordoen, vooraleer er ongevallen plaatsvinden”, zegt Moors.

De switch naar een proactieve en preventieve aanpak van verkeersveiligheid is dus ingezet. “Ik kijk alvast ut naar de eerste resultaten van de analyses. Met die resultaten kunnen we belangrijke zaken aanpakken of veranderen. Voorkomen is altijd beter dan genezen, ook in het verkeer”, besluit een tevreden Moors.

Op de volgende locaties worden drones ingezet voor verkeersveiligheidsanalyses:

  • Paal-Beringen: Kruispunt Diestersesteenweg x Wijerstraat (schoolomgeving Spectrumcollege)
  • Dilsen-stokkem: Turborotonde N75 x N78
  • Lanaken: Rotonde Koning Albertlaan en de Maastrichterweg (schoolomgeving Atheneum Alicebourg en basisschool De Engelse Hof 

Op de volgende locaties worden camera’s ingezet voor pro-actieve verkeersveiligheidsevaluatie:

  • Lanaken: kruising Kiezelweg (N78) x Berenhofstraat
  • Maasmechelen: kruising Looheuvelstraat x Rijksweg (N78) x Groenstraat
  • Pelt: kruising Astridlaan x Ringlaan (N71)
  • Hasselt: kruising Vijverstraat x Kempische Steenweg (N74)
  • Lummen: kruising Beukeboomstraat (N725) x Schalbroekstraat

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is