Half miljard euro aan buitenlandse investeringen in Limburg in 2021

Door Rita Moors op 1 maart 2022

In 2021 investeerden buitenlandse bedrijven maar liefst 510,3 miljoen euro in Limburg. Dat blijkt uit cijfers die Vlaams Parlementslid Rita Moors (N-VA) opvroeg bij Vlaams Minister-President Jan Jambon (N-VA). “Dat is meer dan het dubbele ten opzichte van 2020 en bovendien het hoogste bedrag sinds 2017. Sinds 2017 gaat het om een totaalbedrag van bijna 2 miljard”, weet Rita Moors. Die investeringen zijn sinds 2017 goed voor 5.544 extra jobs in de regio.

Dat de coronacrisis zware economische gevolgen zou hebben was al snel duidelijk. Maar Limburg lijkt relatief stand te houden. Over een periode van vijf jaar waren er 159 buitenlandse investeringen. “Voor 2017 kwam dit neer op 31 projecten, voor 2018 op 21 projecten, voor 2019 op 37 projecten en voor 2020 en 2021 telkens op 35 projecten”, verduidelijkt Moors.

Herkomst investeringen

De top tien van landen van herkomst actief in Limburg in de afgelopen vijf jaar, komt in grote lijnen overeen met de top tien voor heel Vlaanderen in diezelfde periode.

“De Verenigde staten zijn ook in Limburg de belangrijkste investeerders, gevolgd door Nederland en op enige afstand ook door twee andere omliggende landen, zijnde Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. De top vijf wordt afgesloten door China”, weet Moors. Verder volgen Duitsland, Zwitserland en Japan. In tegenstelling tot de cijfers voor heel Vlaanderen, wordt de Limburgse top tien lijst wel niet afgesloten door Zweden en Denemarken, maar door Turkije en als hekkensluiter de Verenigde Arabische Emiraten en Brazilië op een gedeelde tiende plaats.

Sectoren en jobcreatie

De meeste buitenlandse investeringen in Limburg komen terecht in de voedingsindustrie, de logistieke sector, de chemische industrie, de auto-industrie of de ICT-sector. In totaal werden in de voorbije vijf jaar op die manier 5.544 extra jobs gecreëerd. Dat zijn gemiddeld ongeveer 1.100 jobs die er jaarlijks in Limburg bijkomen dankzij buitenlandse investeerders. In 2021 gaat het over 943 bijkomende jobs. “Dat relatief hoge aantal jobs voor Limburg is vooral te danken aan het feit dat de projecten in productie en logistiek in de Limburgse cijfers goed vertegenwoordigd zijn”, verklaart Moors. “Productie en vooral logistiek zijn eerder arbeidsintensieve activiteiten  en zijn dan ook goed voor 4.384 bijkomende banen.”

In de afgelopen 5 jaar kwamen er in Vlaanderen 27.050 jobs bij dankzij buitenlandse investeringen, waarvan dus ongeveer 1/5e van die jobs in Limburg werd gecreëerd. “Als Limburg mogen we daar best wel fier op zijn. Enkel de provincie Antwerpen doet beter, die uiteraard enkele sterke troeven in handen heeft zoals de Antwerpse haven. We moeten blijven inzetten om Limburg op de buitenlandse kaart te positioneren als absolute top voor investeringen. Onze provincie heeft een krachtige economische dynamiek en dat moeten we te allen tijde benadrukken”, besluit Moors.

 

De link naar het artikel in Het Belang van Limburg: https://www.hbvl.be/cnt/dmf20220301_94946203

Foto-album

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is