Gemeenteraad Lummen heft belasting op drijfkracht motoren op

Door Rita Moors op 22 december 2021

Vanaf 1 januari 2022 wordt de belasting op drijfkracht motoren niet meer geheven. Dat heeft de gemeenteraad beslist tijdens de zitting van 20 december. De belasting is verouderd en werd in de jaren vijftig ingevoerd als gevolg van de industrialisering. Ondertussen zijn de tijden veranderd en belemmert deze belasting de economische groei van bedrijven.

Aangezien de belasting vanaf 1 januari 2022 wordt opgeheven, zal ze nog wel voor aanslagjaar 2021 moeten betaald worden.

Economische groei

Deze belasting wordt jaarlijks geheven ten laste van nijverheids-, handels- en landbouwondernemingen op motoren die gebruikt worden voor de exploitatie van de onderneming en bedraagt 10 euro per Kilowatt. Rita Moors, schepen van economie: “De belasting op drijfkracht motoren is ingevoerd in de jaren vijftig om de handenarbeid te beschermen. Door de industrialisatie werden steeds meer arbeidskrachten vervangen door machines. Het totaal vermogen van de motoren was een indicator voor de financiële draagkracht van ondernemingen. Ondertussen is het economisch landschap erg veranderd en betekent deze belasting een rem op de economische groei van bedrijven. Het belastingreglement is erg complex en brengt heel wat werk met zich mee voor zowel ondernemingen als de administratie.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is