Een goed voornemen voor 2022: zet je achtermistlicht aan bij felle regenval

Door Rita Moors op 10 januari 2022

Slechts 1 op 5 bestuurders weet dat dat verplicht is

“De Grote Verkeersquiz” liep in 2021 voor de twaalfde keer op rij en werd in totaal 381.158 keer ingevuld. 62% van de deelnemers behaalden een score van 7 op 10 of hoger. Dat is een stijging ten opzichte van 2020 (55%). Uit een parlementaire vraag van Vlaams volksvertegenwoordiger Rita Moors (N-VA) aan bevoegd minister Lydia Peeters blijkt dat, met een score van slechts 19%, de slechts beantwoorde vraag betrekking had op het verplicht aanzetten van het achtermistlicht bij felle regen. “Laat dat net nu in deze donkere dagen toch extra gevaarlijk zijn”, aldus Moors.

Vier van de vijf best beantwoorde vragen in de quiz gingen over basisregels die essentieel zijn voor de veiligheid. De slechtst beantwoorde vragen hadden betrekking op minder voor de hand liggende verkeersregels. Zo weet slechts 19% van de deelnemers dat je bij felle regen altijd je achtermistlicht moet aanzetten, ongeacht de zichtbaarheid.

Moors roept op om in deze donkere dagen toch extra aandacht te hebben voor zichtbaarheid op de weg: “Hevige regenval leidt jammer genoeg vaak tot ongevallen en files op de weg. In dergelijke situatie is het dan ook in elk geval belangrijk om je snelheid aan te passen. Om extra zichtbaar te zijn moeten de achtermistlichten aan. Doe dat in de eerste plaats voor je eigen veiligheid en voor die van anderen”, verduidelijkt Rita Moors. Het niet gebruiken van mistlichten bij hevige regenval wordt in principe bestraft met een boete van 110 euro.

Deze resultaten tonen aan dat ook minder recente verkeersregels regelmatig onvoldoende gekend zijn. Het blijft dus belangrijk om de kennis van weggebruikers op te frissen. “Maar we moeten verder denken dan dat”, aldus Moors. “De regels kennen is al een stap in de goede richting, maar je moet ze als verkeersdeelnemer uiteraard ook toepassen in de praktijk. Vanuit het Vlaams Parlement blijf ik mij inzetten voor verkeersveiligheid.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is