Buitenlandse investeringen in Limburg ondanks coronacrisis amper gedaald

Door Rita Moors op 4 februari 2021

Volgens de laatste analyses waren er vorig jaar in Limburg 34 buitenlandse investeringsprojecten, goed voor 1.211 extra jobs. Het jaar voordien ging het om 37 projecten, goed voor 931 jobs. “Daarmee doet Limburg het opmerkelijk goed”, stelt Vlaams parlementslid Rita Moors (N-VA). “We zien slechts een lichte daling van 8% wat betreft de buitenlandse investeringsprojecten en zelfs een stijging van 30% extra jobs die deze investeringen met zich meebrengen.”  

Dat de coronacrisis zware economische gevolgen zou hebben was al snel duidelijk. Maar Limburg lijkt relatief stand te houden, dat blijkt uit gegevens die Vlaams Parlementslid Rita Moors opvroeg bij Minister-President Jan Jambon (N-VA). “Dat getuigt van typische Limburgse veerkracht. Onze provincie heeft een krachtige economische dynamiek. Als Limburgse kan ik daar alleen maar heel tevreden mee zijn”, aldus Moors.

Voor Vlaanderen gaat het volgens cijfers van Flanders Investment & Trade (FIT) om een daling van buitenlandse investeringsprojecten en extra jobs van 13% ten opzichte van 2019. “Ook die cijfers zijn beter dan verwacht. De prognoses omtrent buitenlandse investeringsprojecten die FIT voor Vlaanderen vaststelt, zijn veel gunstiger dan de prognoses gegeven voor directe buitenlandse investeringen wereldwijd. Vermoedelijk wordt de negatieve impact van de coronacrisis op de buitenlandse investeringen in Vlaanderen afgezwakt door de gunstige ligging van Vlaanderen voor Britse bedrijven, die de negatieve gevolgen van Brexit willen pareren, en een verhoogde interesse van investeerders uit andere buurlanden maar ook van verderop in Europa, om dichterbij te investeren. Dat is mogelijk een weerslag van het toenemende protectionisme wereldwijd”, stelt Moors.

“We moeten nu blijven inzetten om Vlaanderen op de buitenlandse kaart te positioneren als absolute top voor investeringen. We zijn het handelscentrum van Europa en dat moeten we te allen tijde benadrukken”, besluit Moors.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is