Bijna 4,5 miljoen aan leningen voor Limburgse ondernemingen om Energiecrisis te overbruggen

Door Rita Moors op 17 mei 2023

42 Limburgse ondernemingen kregen in de periode van het vierde kwartaal t.e.m. het eerste kwartaal van 2023 een overbruggingslening ‘Energie’. Dat was goed voor een totaal bedrag van 4 398 213 €, dat blijkt uit cijfers die Vlaams parlementslid Rita Moors (N-VA) opvroeg bij Vlaams minister Jo Brouns (CD&V). De overbruggingslening ‘Energie’ kan worden aangevraagd tot 15 december 2023.

Naar aanleiding van de energiecrisis werd de overbruggingslening, die ten gevolge van de coronacrisis door de Vlaamse Regering in het leven werd geroepen, verlengd. Met de uitbreiding van de overbruggingslening wil de Vlaamse Regering bedrijven met acute liquiditeitsnoden door deze moeilijke periode helpen.

“De meeste aanvragen kwamen van de groot- en detailhandel, gevolgd door de bouwnijverheid, hotels en restaurants en landbouw, bosbouw en visserij. Van de in totaal 127 aanvragen, werd voor een derde effectief een overbruggingslening toegekend”, weet Moors.

Zowel startende als bestaande ondernemingen kunnen een beroep doen op de lening, op voorwaarde dat ze voldoende afbetalingscapaciteit en een intrinsiek gezond karakter hebben. 

Om de energiesteun toegankelijker te maken, werden de voorwaarden om de steun te verkrijgen bijgestuurd.

Rita Moors: “De energiesteun is een goede maatregel om degene die in hoge nood zitten door de energiecrisis een buffer te bieden. Naar de toekomst toe moeten we ook nadenken over energiemaatrelen die bedrijven kunnen helpen om hun energieverbruik te doen dalen.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is