ACTUELE VRAAG Steunzone rond Turnhout en Genk mogelijks verlengd

Door Rita Moors op 14 juli 2022

Er zijn gegronde redenen om de steunzone rond Turnhout en Genk te verlengen. Vlaams volksvertegenwoordiger Rita Moors (N-VA) drong daar op aan: “In zo’n steunzone of ‘ontwrichte zone’ worden bedrijven extra gestimuleerd om te investeren, wat resulteert in extra werkgelegenheid.” Vlaams minister Jo Brouns antwoordde dan ook op Rita’s vraag dat volgende week overlegd zal worden met federaal minister Van Peteghem en de andere regio’s om knopen door te hakken.

In Vlaanderen zijn de regio’s rond Genk, Turnhout en Zaventem-Vilvoorde gedefinieerd als een ‘ontwrichte zone’. Als ondernemingen daar investeringen doen die de werkgelegenheid bevorderen, krijgt men gedurende twee jaar een vrijstelling van 25 procent op de bedrijfsvoorheffing. Dat is een besparing van 4 tot 5 procent op de loonkosten. Tijdens de coronacrisis werd beslist om alle steunzones te verlengen met 18 maanden. De steunzone Zaventem-Vilvoorde eindigt op 31 mei 2026, maar de erkenning voor de zone rond Turnhout en Genk loopt af op 31 oktober 2022.

Gelet op de inflatie en de enorme loonlasten, vragen werkgeversorganisaties om de erkenning van deze ontwrichte zones te verlengen. Want de maatregel staat garant voor werkgelegenheid. En laat dat de dag van vandaag broodnodig zijn.

“We hebben gezien dat de invoering van de ‘ontwrichte zones’ garant staat voor tal van duurzame jobs. 486 Limburgse ondernemingen maakten daar de afgelopen jaren gebruik van, wat goed is voor 6.621 duurzame jobs. Indien de steunzone wordt verlengd, geeft dat Limburg de mogelijkheden om op dat elan verder te gaan. Als Limburg kan demarreren, komt dat ook Vlaanderen ten goede”, aldus een gedreven Moors.

 

Link naar het verslag in de plenaire vergadering: https://www.vlaamsparlement.be/nl/parlementair-werk/plenaire-vergadering...

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is