215 Oekraïense vluchtelingen ingeschreven bij VDAB in Limburg

Door Rita Moors op 18 juli 2022

Oekraïense vluchtelingen die in tijdelijke bescherming in Vlaanderen verblijven, hebben onbeperkt toegang tot de arbeidsmarkt. Zij die willen werken, kunnen zich aanmelden bij VDAB. 1.700 Oekraïense vluchtelingen over heel Vlaanderen hebben zich ondertussen laten registreren als werkzoekende. In Limburg gaat het om 215 Oekraïense vluchtelingen die zijn ingeschreven bij VDAB. Dat blijkt uit cijfers die Vlaams parlementslid Rita Moors (N-VA) opvroeg bij bevoegd Vlaams minister Jo Brouns (CD&V).

Van ingeschreven Oekraïners bij VDAB die in Limburg verblijven, hebben er sinds 1 maart 65 gewerkt. Daarvan zijn er vandaag nog steeds 40 aan het werk. “Wellicht is het aantal werkende Oekraïense vluchtelingen nog hoger, want VDAB heeft geen zicht op de tewerkstelling van Oekraïners in Limburg die niet bij hen zijn ingeschreven”, weet Moors.

Om de taalbarrière te overbruggen maakte de Vlaamse Regering al middelen vrij voor taal- en jobcoachingtrajecten in de dienstenchequesector, waarop bedrijven gratis een beroep mogen doen. “Zo werden er in totaal al voor 64 Limburgers taal- en jobcoachingstrajecten opgestart in 2022, bij 35 unieke bedrijven”, voegt Moors toe.

Door de krapte op de arbeidsmarkt hebben veel ondernemers te maken met een personeelstekort. Ook in Limburg is de nood aan werkkrachten hoog. De Oekraïense vluchtelingen kunnen dus zeker een steentje bijdragen. “Bij deze ook een oproep aan de Limburgse ondernemers om deze gemotiveerde Oekraïners tewerk te stellen en hen door deze moeilijke situatie heen te helpen”, aldus Moors.

 

Link naar het artikel in Het Belang van Limburg: https://www.hbvl.be/cnt/dmf20220715_95392806

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is